Yüksek Fen Kurulu Başkanlığına yapılacak başvuruların; ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in Başvuru usulü başlıklı 14’üncü maddesinde yer alan usul ve esaslara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Buna göre; Yüksek Fen Kuruluna yapılacak müracaatlarda aşağıdaki usûl ve esaslara uyulmalıdır:
1-Başvurularda hangi belgeler sunulacak?
Kamu kurum ve kuruluşlarınca yapım ve yapım ile ilgili danışmanlık hizmet işlerine ilişkin olarak akdedilen sözleşmelerin yürütülmesinden doğan anlaşmazlıklar hakkında görüş isteme başvurularına dair idare talep yazısına, anlaşmazlık konusu işin sözleşmesi ile hakkında görüş sorulan konuya dair eklerinin, konu ile ilgili diğer belgelerin, yüklenicinin beyan ve itirazlarına dair belgelerin birer suretleri eklenir. Ayrıca talep yazısında veya ekinde, talepte bulunan idarenin hakkında görüş sorulan konuya dair görüşleri, gerekçeli dayanakları ile birlikte açık olarak belirtilir.
2- Yeni fiyatlara ilişkin başvurularda anlaşmazlık zaptının beraberce düzenlenmesi gerekir mi?
İşin yürütülmesi aşamasında yaptırılan yeni iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının fiyatlarının tespit edilmesi hususunda sözleşme sürecinde meydana gelen anlaşmazlıklar ile ilgili idaresince Yüksek Fen Kurulundan konu ile ilgili görüş ve/veya fiyatların belirlenmesinin talep edilmesi halinde, Kurul bu talebi değerlendirerek sonuçlandırır. Ancak talebin Yüksek Fen Kurulunda değerlendirilebilmesi için anlaşmazlık tutanağının (anlaşmazlık zaptının) taraflarca birlikte düzenlenmiş olması şarttır.
Anlaşmazlık tutanağı ile birlikte, tarafların görüşleri ve dayandıkları ilgili mevzuat, tarafların ayrı ayrı düzenledikleri uyuşmazlık konusu fiyat tespit tutanakları ile var ise bunlara ilişkin analiz ve benzeri belgeler gibi talep konusu ile ilgili bilgi ve belgeler idarenin talep yazısına eklenir ve ilgili mevzuatında yazılı süresi içinde Bakanlığa intikal ettirilir.
3- Yeni fiyat anlaşmazlıkları için Yüksek Fen Kurulunun verdiği karar bağlayıcı mıdır?
Yeni fiyat tespiti anlaşmazlıkları, tarafların yargı yoluna müracaat hakları saklı kalmak üzere, Yüksek Fen Kurulunca kesin olarak karara bağlanır ve Kurulca tespit edilen yeni fiyat sözleşmenin taraflarını bağlar. Nitekim Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 22. Maddesi 4 fıkrasında; “Yeni fiyat yüklenici ile birlikte yukarıda belirtilen usullerden biri ile tespit edilerek düzenlenen tutanak idarenin onayına sunulur ve otuz gün zarfında idarece onaylanarak geçerli olur. Yeni fiyat tespitinde yüklenici ile uyuşulamaz ise, taraflarca anlaşmazlık tutanağı düzenlenir ve anlaşmazlık idare tarafından on gün içerisinde Bayındırlık Kuruluna intikal ettirilir. Bayındırlık Kurulu tarafından tespit edilen fiyatın iki tarafça kabulü zorunludur. Yüklenici, fiyat uyuşmazlığı hakkındaki Bayındırlık Kurulunun kararını beklemeden idare tarafından tespit edilmiş fiyat üzerinden işe devam etmek zorundadır.” Denilerek Bayındırlık Kurulunun (Yüksek Fen Kurulunun) verdiği kararın iki taraf açısından bağlayıcı olduğunu hüküm altına almıştır.
Öte yandan yargı mercilerine ve Sayıştay’a intikal etmiş konular hakkında idarelerce görüş talebinde bulunulmaması gerekmektedir. Sayıştay ve yargı mercilerine intikal etmiş konular ile ilgili Yüksek Fen Kurulu herhangi bir karar veya görüş vermemektedir. İdareler ve yüklenicilerin bu hususu göz önünde bulundurması yerinde olacaktır. Bununla beraber Yüksek Fen Kurulu Başkanlığının görevleri dışında kalan konular ile ilgili başvurular işleme konulmamaktadır.
4- Çevre ve imar mevzuatının yürütülmesinden doğan anlaşmazlıklara ilişkin başvuru nasıl yapılır?
Çevre ve imar mevzuatının yürütülmesinden doğan anlaşmazlıklar ile ilgili görüş talep yazılarında, ilgili idarî tarafların talebe ilişkin hususlar hakkındaki görüşleri, gerekçeli dayanakları ile birlikte açık olarak belirtilir ve ilgili belgeler talep yazısına eklenir.
Teknik veya fizikî yönden birbirini etkileyen plân ve yapım işleri ile ilgili görüş talep yazılarında, ilgili idarî tarafların talebe ilişkin hususlar hakkındaki görüşlerinin, gerekçeli dayanakları ile birlikte açık olarak belirtilmesi ve anlaşmazlığa taraf olan bütün idarelerce talepte bulunulması şarttır.
5- Kooperatifler hangi hususlar için başvuru yapabilir?
Plân, çevre, yapım ve yapıma dair hizmet işlerine ilişkin konular hakkında kamu kurum ve kuruluşları ile yapı kooperatiflerince görüş talep edilen hâllerde, sözleşmeye bağlı olma şartı aranmaksızın Yüksek Fen Kurulunca görüş verilir. Talebin Kurulda görüşülebilmesi için; talep sahibinin talebe ilişkin hususlara dair görüşleri, gerekçeli dayanakları ile birlikte talep yazısında veya ekindeki belgelerde açık olarak belirtilir ve talep yazısına konu hakkındaki diğer belgeler de eklenir.
6- Yüksek Fen Kurulu eksik bilgi ve belgeleri isteyebilir mi?
Başvuru sırasında olması gereken bilgi ve belgelerde eksiklik olması veya başvuru usûlüne uyulmamış olması hâlinde, neler olduğu belirtilerek bunların giderilmesi, süre verilmek suretiyle talep sahibinden istenir. İhtiyaç duyulan diğer bilgi ve belgeler de istenebilir. Bununla beraber istenilen bilgi ve belgelerin süresi içerisinde gönderilmemesi hâlinde, başvuru ile ilgili belgeler talep sahibine iade edilir.
© Copyright Sadettin Doğanyiğit ve Seçkin Yayıncılık A.Ş.
Kaynak: Sadettin Doğanyiğit’in Açıklamalı İçtihatlı Sorun Çözümlü Kamu İhale Konunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu Kitabının 17. Baskısından (Sayfa 1581-1583) alıntıdır. Her hakkı yazarına ve Seçkin Yayıncılık AŞ’ne aittir. Kaynak ve dipnot gösterilerek yarım sayfayı geçmeyecek şekilde alıntı yapılabilir.
Comments