KAMUDA ARAÇ KİRALAMA İHALELERİ
234 sayılı Taşıt Kanununun 7 inci maddesi kamuda araç kiralama ihalelerinde olmazsa olmaz, sınırları çizmiştir. Adı geçen Kanuna göre kullanılacak araçların; lüks ve gösterişten uzak olması, memleket yollarına uygun olması, ekonomik ve ucuz olması gerekir.
Hizmet alım ihalelerinde mer’i mevzuata aykırı şekilde motor gücü 1600 cc üzerinde ve/veya yerli menşeli araç yerine yabancı menşeli araç kiralamalarının olduğu bilinmektedir. Motor hacmi 1600 cc üzeri ve/veya yabancı menşeli araçların kasko değeri yüksek olduğundan kira bedeli de yüksek olmakta; bütçeden daha fazla kamu kaynağı kullanılmasına neden olunmaktadır. Bununla beraber yabancı menşeli araç kullanımının bu araçların ülkeye daha çok ithaline neden olduğundan ülkemizin cari açığını artırmaktadır. Oysa mevzuatın belirlediği sınırlar çerçevesinde yerli araç kullanımı yaygınlaştığında bu durumdan üretim ve istihdam doğrudan etkileneceğinden milli gelirimize pozitif katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Bununla beraber 24 Haziranla birlikte yeni geçilen Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile bakanlık sayısı azaltılacağından kamuda kullanılan kiralık araç sayısında tasarrufa gidilmesi beklenmektedir.
10.6.2014 tarih ve 29026sayılı Resmi Gazete ile 2014/6425sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren 237 Sayılı Taşıt Kanunu Kapsamında Edinilecek Taşıtların Menşei, Silindir Hacimleri ve Diğer Niteliklerinin Belirlenmesine Dair Kararın “Taşıtların Nitelikleri” başlıklı 1'inci maddesi 1'inci fıkrasında 237 Taşıt Kanununa ekli 1 ve 2 sayılı cetveldeki makamlar dışında yabancı menşeli binek veya station-wagon araç edinilemeyeceği; 2. Fıkrası uyarınca silindir hacmi 1600 cc’yi geçemeyeceği; 3'üncü fıkrasında yerli muhteva oranı % 50’nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Adı geçen2014/6425sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Kararın 1 inci maddesinde aynen; “(1) 5/1/1961 tarihli ve 237 sayılı Taşıt Kanununa ekli (1) sayılı Cetvelde ve son iki sırasında belirtilenler hariç olmak üzere (2) sayılı Cetvelde yer alan makamlar ile güvenlik önlemli (zırhlı) araçlar, koruma altına alınanlarla ilgili yönetmelik hükümlerine göre tahsis olunanlar ve idarelerin yurt dışı teşkilatları için yabancı menşeli binek veya station-wagoncinsi taşıt edinilebilir. Bunların dışında hibe dâhil her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek veya station-wagon cinsi taşıt edinilemez
(2)Birinci fıkra kapsamındaki makam ve hizmetler hariç olmak üzere, edinilecek binek veya station-wagoncinsi taşıtların silindir hacimleri 1.600 cc’yi geçemez.
(3)Yerli muhteva oranı % 50’nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılır.
(4)Binek ve station-wagondışındaki taşıtlar hakkında yukarıdaki sınırlamalar uygulanmaz.” denilmiştir.
Sonuç olaraksöz konusu düzenlemenin gerektirdiği biçimdearaç kiralanması durumunda, idareler silindir hacmi 1600 cc ve daha altında binek araç kullanacağından akaryakıt sarfiyatı azalacağı, yerli malı otomobil üretimi ileyabancı sermayeli otomobil firmalarının ülkemize yapacağı yatırımları teşvik edilmiş olacağı, bu yolla da ülkemizin istihdamının olumlu etkileneceği ve cari açığı azaltıcı etki yapacağı göz ardı edilmemelidir.
Ayrıca binek ve station-wagon tipi hizmet aracı kiralama ihalelerine ait ihale dokümanlarına;“10.6.2014 tarih ve 29026 sayılı Resmi Gazete ile 2014/6425sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Esas ve Usullere uygun olarak yerli muhteva oranı % 50 ve üzerinde olan motor gücü 1600 cc ve altındaki taşıtlar sunulacaktır.”şeklinde düzenleme yapılması uygun olacaktır.
Comments