KESİN VE EK KESİN TEMİNATLARIN GELİR KAYDI
Sözleşme konusu edimin sözleşme hükümlerine uygun şekilde yerine getirilmesini sağlamak için alınan kesin ve ek kesin teminatların sözleşmenin feshi durumunda hangi hallerde gelir kaydedileceği, hangi hallerde bu teminatların güncelleneceği, hangi hallerde gelir kaydedilmeyip iade edilmesi gerektiği konularında idarelerce hatalı uygulamalar yapıldığı gözlenmiştir.
İdare hukukunda kesin ve ek kesin teminatlar taahhüdün sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamaya yönelik bir tür güvence niteliği taşıdığından, kesin teminatların usul ve esaslara uygun şekilde alınması, iade şartları oluşuncaya kadar idarenin uhdesinde muhafaza edilmesi ve iade koşulları oluştuğunda da vakit geçirilmeden iade edilmesi zorunludur. Ayrıca yüklenici kusuru bulunmamakla birlikte sözleşmenin feshi durumlarında kesin ve ek kesin teminatların gelir kaydına ilişkin işlemlerde bir takım hatalı uygulamalar yapılabilmektedir.
1- Kesin teminatların güncellenerek gelir kaydedilmesi yaptırımının kapsamı
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile ihale edilerek imzalanan bir sözleşmenin 4735 sayılı Kanunun 19, 20 ve 21 inci maddelerine göre feshedilmesi durumunda kesin ve ek kesin teminatların 4734/22 inci madde gereğince güncellenmek suretiyle gelir kaydedilmesi gerekmektedir.
Nitekim Sayıştay Temyiz Kurulu bu meyanda verdiği kararda özetle: “4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun ‘İdarenin Sözleşmeyi Feshetmesi’ başlıklı 20’nci maddesine göre yüklenicinin taahhüdünü ihale dokümanı ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi veya işi süresinde bitirmemesi üzerine, ihale dokümanında belirlenen oranda gecikme cezası uygulanmak üzere kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Aynı Kanunun ‘Sözleşmenin Feshine İlişkin Düzenlemeler’ başlıklı 22’nci maddesine göre 19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir. Bu nedenle, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine aykırı olarak teminat tutarlarının tasfiye işlemi nedeniyle gelir kaydedilirken güncellenmemesinin kamu zararına sebep olacağı açık olup, sözleşmelerin feshedildiği tarihten sonra firmanın herhangi bir alacağının olmaması kamu zararını ortadan kaldırmamaktadır. Buna göre, sorumlu iddialarının reddi ile 208 sayılı ilamın 7’nci maddesiyle …. TL’ye verilen tazmin hükmünün TASDİKİNE, oy çokluğuyla karar verildi. (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Dosya No : 41553, Tutanak No : 43214, Tutanak Tarihi : 14.06.2017)” denilmiştir.
Buna göre 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 19. 20 ve 21 inci Maddeleri gereğince sözleşmenin feshi durumunda kesin teminatların güncellenmeden gelir kaydedilmesi sonucu Sayıştay 7. Dairesince verilen tazmin hükmünün Sayıştay Temyiz Kurulunca tasdik edildiği görülmektedir.
Sonuç olarak 4735 sayılı Kanunun ‘Sözleşmenin Feshine İlişkin Düzenlemeler’ başlıklı 22’nci maddesine göre 19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, idarece muhafaza altında olan kesin ve ek kesin teminatların alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenmek suretiyle gelir kaydedilmesi gerekmektedir.
1- Geçici kabul sonrası yüklenicinin edimini yerine getirmemesi durumunda alınan kesin teminatlar güncellenir mi?
Sayıştay 6. Dairesi 204 sayılı İlamın 25. maddesiyle; ... Belediyesi Şantiye Hizmet Tesisi İnşaatı işinde yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle teminat mektuplarının nakde çevrilmesinde, teminatın alındığı tarihten gelir kaydedildiği tarihe kadar TÜİK tarafından yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenmeden gelir kaydedilmesi nedeniyle….. TL’ye tazmin kararı verilmiştir.
Sorumluların temyiz dilekçesinde özetle; 16.12.2013 tarihli ... A.Ş. (üç üye), ... Belediyesi (iki üye) olmak üzere Geçici Kabul Komisyonu tarafından tanzim edilerek imza altına alınan geçici kabul eksiklikleri tespit tutanağından anlaşılacağı üzere 12.12.2013 tarihinden başlamak üzere 20 (yirmi) gün süre verildiğini, yüklenici firmanın bu süre içerisinde eksikleri gidermemesi durumunda Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 41. maddesi hükümlerinin uygulanacağını belirtildiğini, kesin teminatın 4735 sayılı Kanunun 22. Maddesinde belirtildiği gibi güncellenmesine gerek bulunmadığı belirtilmiştir.
Sayıştay Başsavcılık mütalaasında; “4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler” başlıklı 22. maddesine göre yüklenici firmanın taahhüdünü yerine getirmemesi nedeniyle sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar güncellenerek gelir kaydedilmesi gerekmekte ise de, sorumlunun savunması ve eki bilgi ve belgelerden, söz konusu ihale fes edilmediği dolayısıyla 4735 sayılı Kanunun 22. maddesine göre işlem yapılmasının hukuken mümkün olmadığı, Aynca eksikliklerinin, yüklenicinin nam ve hesabına, Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 41. maddesine göre, kesin teminatının gelir kaydedilerek ve geçici kabul noksanları kesintileri toplamından karşılanarak idarece yaptırıldığından, bu aşamada teminatların 4735 sayılı Kanunu’nun 22. maddesine göre güncellenme sine gerek olmadığı değerlendirilmektedir. Bu nedenle, mevcut bilgi ve belgelere göre temyiz talebinin kabul edilerek tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.” denilmiştir.
Sayıştay Temyiz Kurulu Kararında özetle; “Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda; ...’ne ihale edilen “... Belediyesi Şantiye Hizmet Tesisi İnşaatı” işinde yüklenicinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle teminat mektuplarının nakde çevrilmesinde, teminatın alındığı tarihten gelir kaydedildiği tarihe kadar TÜİK tarafından yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenmeden gelir kaydedildiği görülmüştür.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 22. maddesinde, ‘19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir.
19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.’ denilmektedir.
... Belediyesi Şantiye Hizmet Tesisi İnşaatı” işinin % 95’i tamamlandığından Yapım İşi Geçici Kabul Eksiklikleri Tespit Tutanağında belirtilen eksikliklerin giderilmesi için yükleniciye 20 (yirmi) gün süre verilmiş, yüklenicinin bu eksiklikleri tamamlamaması üzerine yükleniciye ait hakedişlerden ceza kesilip, yüklenicinin kesin teminatı ve geçici kabul noksanları kesintileri kullanılarak eksiklikler yüklenici hesabına giderilmiştir. Dolayısıyla, söz konusu sözleşme feshedilmeyerek işin kesin kabulünün yapıldığı anlaşılmıştır. Diğer bir deyişle, sözleşme feshedilmeyip teminat gelir kaydedilmemiş, yüklenicinin kesin teminatı ve geçici kabul noksanları kesintileri Belediye tarafından kullanılarak Yapım İşi Geçici Kabul Eksiklikleri Tespit Tutanağında belirtilen eksikliklerin yüklenici hesabına giderilmesi sağlanmıştır. Bu itibarla, sorumlu iddialarının kabulü ile 204 sayılı İlamın 25. Maddesiyle… ... TL’ye ilişkin olarak verilen tazmin hükmünün KALDIRILMASINA, oy birliğiyle karar verildi. (Sayıştay temyiz Kurulu Kararı, Dosya No: 41527, Tutanak No: 43115, Tutanak Tarihi: 31.05.2017)” denilmiştir.
Görüldüğü üzere Sayıştay Temyiz Kurulu, ilgili kararıyla, ‘kesin teminatın güncellenmeden gelir kaydedilmesi sonucu kamu zararına neden olunduğundan’ bahisle Sayıştay 6. Dairesinin verdiği tazmin kararını kaldırmıştır.
Sonuç olarak Sayıştay Temyiz Kurulunun bu içtihatından şu husus anlaşılmaktadır. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 22 inci Maddesinde hüküm altına alınan sadece Kanunun 19, 20 ve 21 inci maddelere ilişkin sözleşme fesih hallerinde uygulanan kesin teminatın güncellenmesi yaptırımının genişletilerek geçici kabulünden sonraki dönemde yüklenicinin edimini yerine getirmemesi durumunda uygulanamayacaktır.
2- Gelir kaydedilecek teminatın güncelleneceğine ilişkin ek yaptırım kıyas yoluyla genişletilebilir mi?
Sayıştay 5. Dairesi, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu gereğince ihale edilen kat karşılığı bina yapım işinin yüklenici kusuruyla feshinde teminatın güncellenerek gelir kaydedilmesi gerektiğine karar vermiştir.
Sorumlularca, konu Sayıştay Temyiz Kuruluna taşınmıştır.
Bunun üzerine Sayıştay Temyiz Kurulunun verdiği kararda: “2886 sayılı Kanun’un ''Müteahhit veya müşterinin sözleşmenin bozulmasına neden olması” başlıklı 62. maddesinde; “Sözleşme yapıldıktan sonra 63 üncü maddede yazılı hükümler dışında müteahhit veya müşterinin taahhüdünden vazgeçmesi veya taahhüdünü, şartname ve sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmemesi üzerine, idarenin en az 10 gün süreli ve nedenleri açıkça belirtilen ihtarına rağmen aynı durumun devam etmesi halinde, ayrıca protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatı gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir. Gelir kaydedilen kesin teminat, müteahhit veya müşterinin borcuna mahsup edilemez.” denilmektedir. Bu hükümden de anlaşılacağı üzere “kesin teminatın gelir kaydedileceği” belirtilmiş ancak teminatın güncelleneceğine ilişkin herhangi bir ifade yer almamıştır. Gerek 2886 sayılı Kanun’da gerekse yapılan sözleşmede, teminatın gelir kaydedilmesi sırasında güncelleneceğine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmadığından idare tarafından yapılan işlem mevzuata uygundur.” (Sayıştay Temyiz Kurulu Kararı, Dosya No: 39585, Tutanak No: 40922, Tutanak Tarihi: 20.10.2015) denilmiştir.
Sayıştay Temyiz Kurulu yaptığı içtihat ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile imzalanan sözleşmenin feshi durumunda kesin tazminatın güncelleneceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı gerekçesiyle 4735 sayılı Kamu İhale Kanununun 22. Maddesinde hüküm altına alınan ve bazı fesih hallerinde uygulanabilen “teminatın güncellenmesi yaptırımının” genişletilmesine imkân tanımamıştır.
3- Ölüm, iflas, ağır hastalık, tutukluluk veya mahkûmiyet nedeniyle sözleşmenin feshinde kesin teminat gelir kaydedilir mi?
4735 sayılı Kanunun 17 ve 18 inci maddelerinde yüklenici gerçek kişinin veya yüklenici ortak girişimden birinin ölümü, iflası, ağır hastalığı, mahkûmiyeti nedeniyle sözleşmenin feshi durumunda taraflar hakkında ihale yasağı uygulanmaması gerektiğini hükme bağlamıştır. Ayrıca 17 ve 18 inci maddelere göre sözleşmesi feshedilen yükleniciler hakkında ayrıca 4735/20 ve 22 inci maddelere göre işlem yapılması gerektiği kayıt altına alınmıştır.
Sözleşmenin feshinde yapılması gereken işlemleri düzenleyen 20 inci maddede sözleşmenin ihtar şekli, feshin tamamlanma süreci ve kesin teminatın gelir kaydedilmesine ilişkin hususlar kayıt altına alınmıştır.
Kanunun 22’nci maddesinde ise gelir kaydedilen teminatların, yüklenicinin borcuna mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutarın gelir kaydedileceği belirtilmiştir.
Bununla beraber sözleşmenin 4735 sayılı Kanunun 19, 20 ve 21 inci maddelere göre feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncelleneceği, güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki farkın yükleniciden tahsil edileceği, ayrıca yine 19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 26 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılacağı, sözleşmenin feshi nedeniyle idarenin uğradığı zarar ve ziyanın yükleniciye tazmin ettirilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Burada kanun koyucunun, 17 ve 18 inci maddelerdeki sözleşme fesih işlemi ile Kanunun 19, 20 ve 21 inci maddelerindeki sözleşme fesih işlemlerini birbirinden ayrı değerlendirdiği anlaşılmaktadır.
Buna göre mücbir sebep kabul edilmemekle birlikte iflas, ölüm, tutukluluk, ağır hastalık gibi kaynağı yükleniciye atfedilemeyen bir nedene dayalı olarak sözleşmenin feshinde yükleniciye ihale yasağı getirilmeyeceği, kesin ve ek kesin teminatın gelir kaydedileceği ve gelir kaydedilen kesin teminatların yüklenicinin borcuna mahsup edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Buna karşın 19, 20 ve 21 inci maddesinde yüklenicinin müdebbir (basiretli) bir tacir gibi hareket etmemesi nedeniyle sözleşmenin feshini talep etmesi veya kendi kusuru ile edimini yerine getirmemesi halleri mevcut olduğundan kanun koyucunun ilgili yüklenici için caydırıcı nitelikte ilave yaptırımlar öngördüğü görülmektedir. Söz konusu ilave yaptırımların, kesin ve ek kesin teminatların güncellenerek gelir kaydedilmesi, yükleniciye ihale yasağı verilmesi ve 22’nci maddenin son fıkrasında hüküm altına alındığı üzere idarenin uğradığı zarar ve ziyanın yükleniciye tazmin ettirilmesi olduğu görülmektedir.
Sonuç olarak Kanunun 17 ve 18 inci maddeler gereğince ölüm, iflas, ağır hastalık, tutukluluk veya mahkûmiyet nedeniyle sözleşmenin feshinde yükleniciye yasaklama verilmemeli, kesin ve ek kesin teminatlar gelir kaydedilmeli, ancak 19, 20 ve 21 inci maddelere ilişkin fesihler için uygulanabilen kesin ve ek kesin teminatların güncellenmesi yaptırımının 17 ve 18 inci maddelere ilişkin fesihler için uygulanmamalıdır.
Öte yandan kanun koyucu, 17 ve 18 inci maddelerde sözleşmenin feshedileceği hükmüne yer vermeyerek doğrudan 20 ve 22 inci maddelere atıf yapmış olsa idi, fesih işleminin 20 inci maddeye göre yapıldığı düşüncesinden hareketle 22 inci maddeye göre kesin ve ek kesin teminatların güncellenmesi gerektiği sonucu çıkarılabilirdi. Ancak 17 ve 18 inci maddelerde açıkça “…sözleşme feshedilerek yasaklama hariç haklarında 20 ve 22 nci maddeye göre işlem yapılır.” Hükmüne yer verilmiştir. Bu durumda ölüm, iflas, ağır hastalık, mahkûmiyet gibi nedenlerle sözleşmenin 20 inci maddeye göre feshedilmediği, 17 ve 18 inci maddelere göre feshedildiği izahtan varestedir. Bununla beraber bir KİK Düzenleyici Kararı(1) ile tam tersi olarak “4735 sayılı Kanunun 17 ve 18’inci maddeleri kapsamında 22’nci maddeye yapılan atıf nedeniyle, yüklenicinin iflası ve ağır hastalık, tutukluluk veya özgürlüğü kısıtlayıcı bir cezaya mahkumiyeti nedeni ile taahhüdünü yerine getirememesi halinde; ortak girişimler tarafından yerine getirilen taahhütlerde ise, pilot veya koordinatör ortakla ilgili olarak bu durumların ortaya çıkması nedeniyle sözleşmenin feshedilmesi halinde kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların güncellenmesi gerektiği” yönünde görüş verildiği görülmektedir. Oysa bu görüşün Kanunun 22 inci maddesi karşısında yasal olmadığını düşünüyoruz.
Zira Kanunun 22 inci madde lafsında açıkça; “19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir.” denilmektedir. Benzer şekilde Kanunun 22 inci maddesinin gerekçesinde; “19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshi halinde idarelerce yapılacak işlemler belirlenmiş ve teminatlardaki değer kaybını önlemek üzere, teminatların değerinin güncellenmesi gerekli görülmüştür.” Denilerek kesin teminat ve ek kesin teminatlarda güncelleme işleminin sadece 19, 20 ve 21 inci maddeler ile sınırlandırıldığı anlaşılmaktadır. Kanunun sınırladığı güncelleme işleminin kıyas ve/veya KİK görüşü ile 17 ve 18 inci maddelere de yaygınlaştırılmasının hukuki olmayacağı muhakkaktır.
Bununla beraber Sayıştay Temyiz Kurulu, aldığı benzer içtihat kararlarıyla, kesin teminatların güncellenmesine ilişkin yaptırımın kıyaslama yoluyla genişletilerek kamunun diğer sözleşmeli işlerine de yansıtılmasını hukuka uygun bulmamıştır.
Sonuç olarak ölüm, iflas, ağır hastalık, tutukluluk veya mahkûmiyet nedeniyle sözleşmenin feshinde, kesin teminat ve ek kesin teminatların gelir kaydedilmesi gerektiği, ancak gelir kaydedilen kesin ve ek kesin teminatların güncellenmesinin yukarıda belirtildiği gibi hukuka uygun olmadığı değerlendirilmektedir. Bu bölümle birlikte ayrıca İkinci Kitap 18.C.1. Başlığının(2) incelenmesini de tavsiye ederiz.
4- Mücbir Sebeplerle Sözleşmenin Feshinde Kesin Teminat Gelir Kaydedilir mi?
4735 sayılı Kanunun 10’ncu Maddesinde sayılmak suretiyle hüküm altına alınan hususlar nedeniyle edimin yerine getirilememesi halinde aynı Kanunun 23’ncü Maddesi gereğince yüklenicinin hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilerek, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar yükleniciye iade edilir. Kanunun 10’ncu Maddesinde mücbir sebep olarak sayılan haller şunlardır:
-Doğal afetler
-Kanuni grev
-Genel salgın hastalık
-Kısmî veya genel seferberlik ilânı
-Gerektiğinde Kamu İhale Kurumu tarafından belirlenecek benzeri diğer haller
Görüldüğü üzere yükleniciye atfedilemeyen mücbir sebep hallerinin ortak özelliği önlenemez, öngörülemez olması ve yüklenicinin her türlü tedbiri aldığı halde önüne geçememiş olmasıdır. Bu durumların varlığı halinde sözleşmenin feshinde alınan kesin ve ek kesin teminatların işin yüklenicisine iade edilmesi ve ihale yasağı yaptırımının uygulanmaması gereklidir.
Sonuç olarak kesin ve ek kesin teminatlar taahhüt konusu edimin sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesini sağlamaya yönelik güvence oluşturduğunu belirtmiştir. Bu nedenle idarelerin kesin ve ek kesin teminatların usul ve esaslara uygun şekilde alması, iade şartları oluşuncaya kadar idarenin uhdesinde muhafaza etmesi ve iade koşulları oluştuğunda yüklenicisine iade etmesi gerekliliktir.
Örneğin bir sözleşmenin yüklenici kusuru nedeniyle feshedilmesi durumunda idare elindeki kesin ve ek kesin teminatları hemen güncellemek suretiyle gelir kaydetmesi gerektiğinden, yasal şartlar oluşmadan iade edilmesi sonucu idare bu güvenceden mahrum kalacağından, buna sebep olan kamu görevlilerinin idari ve mali sorumlulukları oluşabilecektir.
Bununla beraber yasanın öngördüğü koşullar oluştuğu halde kesin ve ek kesin teminatların iade edilmemesi, kabul işlemlerinin sözleşmesinde öngördüğü süre içinde yapılmayarak iade işleminin geciktirilmesi veya kesin ve ek kesin teminatların güncellenmeden gelir kaydedilmesi gerektiği halde güncelleme işlemi yapılarak fazla tutarda teminatın gelir kaydedilmesi halinde ise yüklenicinin yargı yoluna başvurmak suretiyle kesin teminatın iade edilmesi gereken tarih ile fiilen iade edildiği tarih arasındaki dönem için ödediği banka faiz ve diğer giderlerini talep etmesi veya fazla gelir kaydedilen kısmı faiziyle birlikte geri istemesi de mümkündür.
Bu nedenle bu türden bir hukuki sorunla karşılaşmamak için kesin ve ek kesin teminatların iadesine ilişkin takvime özen gösterilmesi gereklidir.
Mücbir Sebeplerle ilgili ayrıca İkinci Kitap 10.B. ve 10.C. Bölümlerinin(3) incelenmesini de tavsiye ederiz.
__________________________
(1) KİK Düzenleyici Kurul Kararı, Karar Tarihi: 29.01.2020, Karar No: 2020/DK.D-23, (Bknz. 18. 2020 Yılı Yeni Baskı, İkinci Kitap 22.C.5.Bölümü)
(2) Sadettin Doğanyiğit, Açıklamalı İçtihatlı Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Seçkin yayıncılık, 2020 Yılı 18. Baskı, Ankara
(3) Sadettin Doğanyiğit, Açıklamalı İçtihatlı Kamu İhale Kanunu ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, Seçkin yayıncılık, 2020 Yılı 18. Baskı, Ankara
Comments