Eşyalı Görev Tahsisli Konutların Ne Tür Giderleri Kurum Bütçesinden Karşılanabilir?
Kamu konutları, 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’nda özel tahsisli konutlar, görev tahsisli konutlar, sıra tahsisli konutlar ve hizmet tahsisli konutlar olarak belirlenmiştir. Bu konutlardan özel tahsisli konutların ısınma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerinin tamamı kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanırken eşyalı görev tahsisli konutların bu gibi giderleri için durum biraz farklılık göstermektedir.
Kamu kurum ve kuruluşları konutların giderleri için Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesine göre işlem yapmaktaydı. Ancak 178 sayılı KHK ile her yıl yurt içi ve yurt dışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını belirleme görevi Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne verildiğinden, kamu konutlarının bu tür giderlerinin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı tebliğlere göre karşılanması gerekmektedir.
Bu makalede eşyalı görev tahsisli konutların yukarıda saydığımız giderleri için 178 sayılı KHK’dan önceki uygulamayı, sonrasında yürürlükte olan Milli Emlak Genel Tebliği hükümlerine göre ne tür giderlerinin kurum bütçesinden karşılanabileceği anlatılacaktır.
178 sayılı KHK’dan önce kurumlarca eşyalı görev tahsisli konutların ısınma, elektrik ve benzeri giderlerinin Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesinin (c) bendi gereği; konutun yüz yirmi metrekaresine kadar olan kısımlarının konutlarda oturanlarca karşılanması, yüz yirmi metrekareyi aşan kısımlarının kurum bütçesinden karşılaması gerekiyordu. Bu uygulama Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan tebliğler ile son bulmuştur.
Kamu Konutlarının kira bedellerine ve giderlerine ilişkin 23.09.1984 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Konutları Yönetmeliğinin “Kurum ve Kuruluşlarca Karşılanacak İşletme, Bakım ve Onarım Giderleri” başlıklı 26 ncı maddesinde eşyalı görev tahsisli konutların; Demirbaş eşya ve mefruşat giderlerinin tamamı ile konutun aydınlatma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerinin, konutun 120 metrekaresine isabet eden kısmından fazlasının kurum bütçesinden karşılanacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla eşyalı görev tahsisli konutlarda oturanlar, bu konutların ısınma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderleri için konutun 120 metrekaresine isabet eden kısmını kendileri ödeyecek, konutun 120 metrekareden fazla olması durumunda ise fazlasını kurumlar bütçelerinden karşılayacaktı.
Öncelikle Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişik 13 üncü maddesinin (e) bendi gereği, Devlete ait konutları yönetmek ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait konutların yönetimi konusundaki politikaları belirlemek ve her yıl yurt içindeki ve yurt dışındaki kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir.
Sonrasında 09.11.1983 tarih ve 2946 sayılı Kamu Konutları Kanunu’nun “İşletme Bakım Onarım” başlıklı 6 ncı maddesi 01.08.1996 tarih ve 4160 sayılı Kanun’un 5 inci maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Dolayısıyla Kamu Konutları Kanunu’nun 6 ncı maddesine dayanan Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesinin uygulama alanı kalmamıştır.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, yıllar itibariyle çeşitli tebliğler yayımlamış olup
ısınma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderleri açıklayan yürürlükteki tebliğ, 26.05.2005 tarih ve
25826 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No:294)’dir.
294 sıra numaralı Milli Emlak Genel Tebliği’nin “2 Yakıt Giderleri” başlıklı bölümünde; kamu konutlarının yakıtının konutlarda oturanlar tarafından tedariki ve bedellerinin konutlarda oturanlarca karşılanmasının esas olduğu belirtilmiştir. “3.3 Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Karşılanacak Giderler” başlıklı bölümünde ise; eşyalı görev tahsisli konutların demirbaş eşya ve mefruşat giderlerinin kamu kurum ve kuruluşları tarafından karşılanacağı belirtilmiştir. Buna göre Tebliğ’de ısınma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerin kurum bütçesinden karşılanacağına ilişkin bir hüküm bulunmadığından artık konutun 120 metrekareden fazla olup olmadığına bakılmaksızın ısınma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerinin tamamının konutlarda oturanlarca karşılanması gerekmektedir.
Kurumlar, Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesine göre işlem yaptıklarını, Tebliğ hükmünün Yönetmelik hükmüne aykırı olamayacağını belirtseler de Kamu Konutları Yönetmeliğinin 26 ncı maddesinin, 4160 sayılı Kanun’un 5 inci maddesiyle zımnen mülga olması ve kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını tespit etmek görevi 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle değişik 13 üncü maddesinin (e) bendi gereği Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne verildiğinden, Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesinin uygulama alanı kalmamıştır. Nitekim Sayıştay Temyiz Kurulu’nun 20.02.2019 tarih ve 45738 tutanak numaralı kararı ile Sayıştay 8.dairesince verilen 13.04.2021 tarih ve 211 sayılı kararı da bu yöndedir.
Sonuç olarak kamu konutlarının kira ve yakıt bedelleri ile işletme, bakım ve onarım esaslarını düzenleyen Kamu Konutları Yönetmeliği’nin 26 ncı maddesinin, 4160 sayılı Kanun’un 5 inci maddesi ve 178 sayılı KHK’nın 13 üncü maddesinin (e) bendi gereği uygulama alanı kalmadığından, 294 sayılı Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre işlem yapılması ve eşyalı görev tahsisli konutların da yalnızca demirbaş eşya ve mefruşat giderlerinin kurum bütçesinden karşılanması, ısınma, elektrik, su, gaz ve benzeri giderlerinin ise konutun metrekaresi dikkate alınmaksızın konutta oturanlarca karşılanması gerekmektedir.
Comments